Cum alegem o centrală pe lemne: criterii esențiale

de Furic Cristian pe January 30, 2023

Cum alegem cea mai bună soluție?

În căutarea unei soluții de încălzire eficiente și sustenabile, mai mulți proprietari de case se îndreaptă către centralele pe lemne. Acestea oferă un confort termic sigur, dar și avantaje economice. Cu toate acestea, alegerea celei mai potrivite centrale poate fi un proces complex, care presupune cunoașterea unor elemente esențiale. În acest articol, vom explora cum putem alege cea mai eficientă centrală pe lemne.


Centralele pe lemne: soluții și avantaje

Centralele pe lemne se întâlnesc în două forme principale: cu gazeificare și cu ardere directă. Cele cu gazeificare transformă lemnul în gaze, dispun de o putere de generare a căldurii mult mai ridicată, au un mod foarte eficient de ardere a lemnului. Centralele cu ardere directă ard lemnul într-un foc continuu, generând căldură.


Centralele pe lemne oferă o serie de avantaje, cum ar fi:

  • costuri mai mici de încălzire, datorită prețurilor accesibile ale lemnului față de alte surse de energie
  • independență energetică, deoarece lemnul poate fi procurat local

Cum funcționează o centrală pe lemne

Centralele pe lemne funcționează prin arderea lemnului pentru a genera căldură, care este transmisă prin intermediul unui sistem de încălzire în toate camerele casei. Procesul poate fi automatizat sau manual, în funcție de modelul centralei.


Câți kilowați trebuie să aibă o centrală pe lemne pentru o casa

Pentru a calcula ce putere (kilowați) trebuie să aibă o centrală termică pentru o casă, trebuie să ținem cont de următoarele factori:

  1. Consumul de căldură estimat al casei: Acest lucru poate fi determinat prin evaluarea suprafeței casei, a izolației termice și a altor caracteristici care afectează necesarul de căldură.
  2. Eficiența centralei termice: aceasta poate varia în funcție de model și de calitatea instalării.
  3. Temperatura exterioară medie și caracteristicile climatice ale zonei: acestea pot influența cantitatea de căldură necesară pentru a menține confortul termic al casei. 

După ce aceste factori sunt luați în considerare, poți estima ce putere kilowați trebuie să aibă centrala termică pentru a îndeplini nevoile tale. Dacă ai îndoieli, cel mai bine ar fi să consulti un specialist în sisteme de încălzire.

Spațiul necesar pentru o centrală pe lemne

Spațiul necesar pentru o centrală pe lemne depinde de dimensiunea casei și de capacitatea termică a centralei. Este important să se ia în considerare acest aspect, deoarece centralele necesită spațiu suplimentar pentru depozitarea lemnului, precum și acces pentru încărcarea și descărcarea acestuia.

Montajul centralei pe lemne

Montajul centralei pe lemne poate fi realizat de un specialist sau de către proprietar, în funcție de nivelul de cunoștințe tehnice. Este important să se respecte toate normele și regulile de siguranță, precum și să se verifice dacă centralei i se aplică garanția.

 


Recomandări

Atunci când se alege o centrală pe lemne, este important să se ia în considerare următoarele aspecte:

  • necesarul de căldură al casei
  • spațiul disponibil pentru centrală și depozitarea lemnului
  • tipul de centrală (cu gazeificare sau cu ardere directă)
  • capacitatea termică a centralei
  • modul de montare și garanția aplicabilă

În concluzie, centralele pe lemne sunt o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea casei. Prin respectarea criteriilor esențiale și a recomandărilor de mai sus, se poate alege o centrală potrivită care să se potrivească necesităților și cerințelor dumneavoastră.

INAPOI SUS